Vrijdag beloonde Heist-op-den-Berg de deelnemers van ‘Ik Kyoto’, een campagne van Bond Beter Leefmilieu (BBL) die duurzaam pendelen stimuleert.



Van 28 maart tot 21 juni bespaarden 58 werknemers van het gemeentebestuur 5,4 ton CO2 door te stappen, fietsen, treinen, bussen of carpoolen. Annelies Van Calster, Chris Eysermans en Willy Anthonis krijgen resp. een Oxford fiets, een NMBS reischeque en een zitbal van MSH.
 
920 ton CO2
‘Ik Kyoto’ is de duurzame pendelactie van Bond Beter Leefmilieu. Dertien weken lang dagen werkgevers hun werknemers uit om duurzaam naar het werk te komen. De pendelaars duiden op de website van ‘Ik Kyoto’ elke dag aan hoe ze naar het werk komen. Als ze duurzaam pendelen, zien ze meteen hoeveel CO2 ze die dag bespaarden. Alle deelnemers lieten samen 203.500 dagen de eigen auto aan de kant staan en bespaarden zo 920 ton CO2.
 
Leuke acties
"Dit jaar waren er veel deelnemers die met plezier hun auto thuislieten en op de fiets sprongen. Het mooie weer tijdens het voorjaar heeft hen daar zeker bij geholpen. Maar ook de leuke acties die sommige bedrijven organiseerden waren een extra stimulans," zegt Julie Vandenberghe van BBL.
 
Zo organiseerde het gemeentebestuur op 17 juni 2011 voor de 3de keer een ontbijt voor de deelnemers van ’Ik Kyoto’. Een 40-tal ‘Ik-Kyotoërs’ maakten die ochtend graag een ommetje langs ‘Het derde bedrijf’ om te genieten van een heerlijk ontbijt met pistolets, croissants en koffiekoeken.
 
Bedrijven
Bond Beter Leefmilieu moedigt niet alleen de werknemers aan maar ook de werkgevers. Met evenementen, netwerkmomenten, uitwisseling van goede praktijken en tips over bijvoorbeeld fiscaliteit en fietsinfrastructuur stimuleert BBL bedrijven het hele jaar door om structureel werk te maken van duurzame mobiliteit. "De ondernemer heeft er alle belang bij om hierop in te zetten. Waar de milieuvoordelen op langere termijn voelbaar zijn, worden de financiële en fiscale voordelen van een duurzaam mobiliteitsbeleid vrij snel duidelijk," aldus Julie Vandenberghe.
 
Ook het gemeentebestuur stimuleert zijn werknemers nog op andere manieren om op een duurzame manier naar het werk te komen. Zo voorziet de gemeente gratis openbaar woon-werkvervoer en een fietsvergoeding voor zijn werknemers. En in het voorjaar werden dienstfietsen aangeschaft om korte dienstverplaatsingen op een milieuvriendelijke wijze te kunnen doen.